Gotlandsrabatt på flyget

Mantalsskrivna gotlänningar skulle kunna få rabatterade flygpriser. Det är ett av de förslag som i veckan lagts fram till regeringen i Luftfartsverkets analys av inrikesflygets marknadssituation.
Enligt Luftfartsverkets utredare Anders Torbrandt finns ett sådant system i ett antal länder runt Medelhavet som stöder öar av regionalpolitiska skäl. Frankrike, Spanien, Italien och Portugal är länder som beviljar den här typen av stöd till öar. Allmän trafikplikt anses inte vara aktuell för Gotland, eftersom det finns två flygbolag som konkurrerar. Systemet med rabatterade flygpriser kan däremot riktas direkt till befolkningen, oavsett vilka bolag som sköter trafiken. Förslaget stämmer också väl med lagstiftningen inom EU. Luftfartsverket föreslår därför att Rikstrafiken får i uppdrag att undersöka vilka rabatter som kan införas på gotlandsflyget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".