Vårdcentralerna

Kostnaderna för hyrläkare ökar

Kostnaden för hyrläkare på öns vårdcentraler ökar. Vid årets slut beräknas Gotlands kommuns vårdcentraler ha betalat 8,5 miljoner kronor för hyrläkare och det är en ökning med 27 procent jämfört med året innan när de kostade kommunen 6,7 miljoner.

Just nu är 4,5 tjänster vakanta plus att en läkare är tjänstledig. Och tre till fyra av de tjänsterna är besatta med hyrläkare.

Enligt primärvårdschef Hans Brandström har det sett betydligt sämre ut tidigare. Han tycker det är glädjande att de nu har nio underläkare som håller på att utbildas i tjänst. Flera av dem blir färdiga med utbildningen under 2009 och 2010. Och de behövs för att täcka vakanser och väntande pensionsavgångar.

För att komma ifrån problem med vakanser och hyrläkare satsar primärvården på Gotland just på bra handledning av läkare i utbildning. I januari kommer ytterligare två unga läkare att börja, en vid Visby söder och en i Klintehamn.

I hela landet beräknas kommuner och landsting lägga ut 912 miljoner kronor i år på hyrläkare och det är en ökning med 21 procent jämfört med i fjol, när hyrläkarna kostade 751 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".