Bättre beredskap för bussolyckor

Nu ska räddningstjänsten på Gotland bli bättre på att hantera svåra bussolyckor. I december fick förvaltningen den specialutrustning som krävs och under de kommande månaderna kommer brandmännen att utbildas i taktik och teknik vid säkring, stabilisering och evakuering av tunga fordon.

- En bussolycka är det absolut värsta scenariot som kan inträffa i trafiken. Om en buss välter är risken stor för att människor kläms fast under bussen och då måste vi kunna lyfta fordonet på ett säkert sätt, säger brandmästare Henrik Johansson.

För att kunna hantera en bussolycka där fordonet vält har räddningstjänsten köpt in två hydrauliska bändare som klarar av att lyfta vardera 20 ton.

Dessutom har en specialanpassad vinsch samt utrustning för att palla upp tunga fordon införskaffats. Pallningsutrustningen ser ut som stora legobitar och skjuts in under fordonet som en extra säkerhetsåtgärd.

- Genom den här satsningen ökar vi vår förmåga att hantera svåra olyckor och det känns bra. Särskilt med tanke på att vi har väldigt mycket busstrafik på ön, både när det gäller skolbussar på vintern och charterbussar på sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".