Jörgen Carnell. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland.
Gutejägarna

Vill ha en organiserad jakt på rådjur

En ökad rådjursstam på Gotland kräver mer organisation från öns jägare. Det menar Jörgen Carnell, som är ordförande i Gutejägarna - Jägarnas Riksförbunds Gotlandsavdelning.

Carnell vill att jägarna i större utsträckning organiserar sig i jaktlag och att de skriver kontrakt med den som äger marken de jagar på.

Jörgen Carnell ser alltså gärna att fler jägare på Gotland använder sig av de kontraktsmallar som finns för jaktarrenden. Dels för att olika jägare inte ska inkräkta på varandras jaktmarker, men också för att jakträttigheterna ska innebära en del skyldigheter, som att man utfodrar djuren under svåra vintrar. Han skulle också vilja att fler jägare bildade jaktlag.

Det han pratar om är när någon skjuter ett djur som har drivits in på den egna jaktmarken av hundar från ett jaktlag som jagar på ett angränsande område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".