Stig Hoffman med beaglen Hejdetassens Kola. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland.
Hejde

Små jaktarrenden har slagits samman

Vi har tidigare berättat om att den växande rådjursstammen på Gotland har gjort att gränserna mellan jaktområden blir viktigare. Ett problem är att det finns för många små jaktarrenden.

Stig Hoffman, som är med i en jaktklubb i Hejde där man har slagit ihop flera mindre jaktarrenden till ett stort, har haft problem med mindre jaktområden som gränsar till klubbens.

Problemet med för små jaktarrenden är att det är nästan omöjligt att hålla sig inom dem, så hundarna kommer in på angränsande jaktmark.

Det finns regler för hur stort ett jaktområde, som man ska jaga rådjur med hund på, måste vara. Det beror lite på hur stor hund man har, men det allra minsta tillåtna området är 50 hektar.

Skall man jaga med lite större hundar måste området som allra minst vara 100 hektar. Det är få jaktområden på Gotland som uppfyller de kraven, och Stig Hoffman skulle önska att fler jägare i Hejde anslöt sina jaktarrenden till jaktklubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".