Nordstream

Gasledningen kanske inte blir av

Möjligheterna att Nord streams gasledningsprojekt blir av har minskat på senare tid. Det beror både på energibråket mellan Ryssland och Ukraina, och den globala finanskrisen, säger flera bedömare som Radio Gotland pratat med.

En av dem som nu ser mörka moln för Nord stream är historikern Kristian Gerner som tycker situation för projektet är allvarlig och möjligen försvårasts och kanske inte ens blir av. Konsumenterna kan uppfatta Ryssland som en opålitlig leverantör. 

En pensionerad ambassadör, som vill vara anonym, instämmer och säger att det kan vara så att Ryssland försöker skrämma EU till att godkänna gasledningen för att undvika problem med transitländer som Ukraina. Men det fungerar inte, säger diplomaten, eftersom Nordeuropas transitländer Vitryssland och Polen aldrig ställt till med några problem.

Men Ryssland får stöd av mångåriga Sovjetkorrespondenten Disa Håstad, som menar att det finns ganska goda skäl till de hårda tagen med Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".