Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ortopeder och osteologer i samarbete. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Udda bensamarbete i ny forskning

Ett framtida samarbete mellan osteologer och ortopeder på Gotland kanske kan kasta ljus över varför ledsjukdomen artros verkar vanligare på Gotland än på fastlandet. Det är i alla fall en idé till ett forskningsämne i nya projektet ”sjukdomshistoria då och nu”.

KK-stiftelsen, Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling, har beviljat Högskolan på Gotland 300 000 kronor i ett första skede för samarbetet med lasarettets ortopedklinik.

Den ena yrkesgruppen sysslar med skelett inom arkeologin och den andra med sjuka ben inom vården.

Samarbetet kan verka udda men chefen för ortopedkliniken, Arne Lundberg, tror att yrkesgrupperna kan ha nytta av varandra.

Arne Lundberg nämner till exempel studier av sjukdomen artros.

En tidigare undersökning har visat att den sortens ledsjukdom är vanligare på Gotland än på fastlandet.

En studie från Malmö visar att artros är två och en halv gång vanligare bland gotlänningar än bland övriga patienter. Varför är det så undrar han. Kan det vara så att dagens sjukdomar på Gotland funnits i befolkningen länge och går att se i skeletten som osteologerna och arkeologerna hanterar i sitt arbete?

Det är rent av ett forskningsprojekt, tycker Arne Lundberg.

– Sjukdomen har varit känd som ledförslitning under lång, säger han och man tror att en del yrken, framför allt inom jordbruket, har lett till en överrepresentation, men sjukdomarna ser inte ut att bli ovanligare bara för att vi minskar belastningen på våra kroppar.

Vi står lite frågande, säger han, men de ärftliga faktorerna har upptäckts vara starkare än man visste tidigare.

När osteologer och ortopeder nu börjar bekanta sig med varandra över sina respektive yrkesgränser kan det dras stora lärdomar, resonerar de.

Vid en första träff har det nu spånats ideér för hur samarbetet skall ta form.

Att gemensamt söka forskningsanslag är de redan överens om. Det saknas inte företeelser att studera. Förekomsten av artros, förstört ledbrosk, nämndes alltså liksom möjligheten att könsbestämma skelett utifrån ben i foten.

Osteologerna hoppas få tillgång till lasarettets röntgenutrustning. Att röntga enstaka arkeologiska fynd är en sak. Att studera massgravar från 1361 en annan. Men osteologen Sabine Sten hoppas att samarbetet skall vara så intressant att finansiärer backar upp.

Blir det en så stor omfattning, som att röntga ben från massgravarna från Korsbetningen, då måste man söka bidrag till ett stort projekt att till exempel röntga tusen skelett, säger Sabine Sten, som ansvarar för det nya samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".