Misstanke om jäv i tekniska nämnden

Socialdemokraten Maud Steen, ledamot i tekniska nämnden, misstänks för jäv. Det handlar om hur hon röstade vid en votering om förskottsinbetalning för vatten- och avloppsledningsnätet på Själsö.
Maud Steen röstade emot partigruppen och med de borgerliga. Förslaget som alltså godkändes gällde en möjlighet att få betala in anläggningsavgiften i förskott redan i sommar istället för efter den beslutade höjningen i höst. Det rör sig om ungefär 20.000 kronors skillnad för varje fastighetsägare. I vanliga fall får man betala först när man fått vattnet indraget. När det gäller jäv ska ärendet gälla politikern själv eller någon närstående. Det är Maud Steens mor som bor i området och därigenom skulle göra henne jävig. Men Maud Steen säger till Radio Gotland att hennes mor redan fått vattnet framdraget och därför betalt den lägre avgiften redan. Därför menar hon att hon inte är jävig eftersom hennes mamma inte drar några fördelar av beslutet. Att gå emot partigruppen är ganska ovanligt, men i det här fallet ansåg Maud Steen att det skulle var orättvist att de som får vänta längst skulle få betala 20 tusen mer bara för att de bor långt bort, trots att upphandlingen redan är klar. Men tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell har trots det ansett att det kan röra sig om jäv och bett kommunjuristerna att titta på det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista