Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkeologen och antikvarien Peter d´Agnan har kartlagt medeltida hamnplatser runt den gotländska kusten.

Havsnära hus hotar fornminnen

Runt den gotländska kusten finns åtminstone 120 medeltida hamnar. Det påstår arkeologen Peter d’Agnan. Han anser att det finns en stor risk att dessa fornlämningar riskerar att förstöras, om det byggs havsnära runt om på ön.

Peter d’Agnan vill att Gotlands kommun är med och finansierar den fortsatta kartläggningen och undersökningen av hamnplatserna för att veta var i terrängen de ligger.

Han påstår att merparten av de medeltida hamnarna inte är registrade i fornminnesregistet och att de riskerar att lätt förstöras eftersom kulturlagren är så tunna.

Information om vår historia riskerar att gå förlorad om inte platserna undersöks medan tid är, säger Peter d’Agnan. Han ser fram emot att arkeologiska undersökningar skall kunna berätta mer om hamnarnas betydelse för Östersjöhandeln på medeltiden.

Peter d’Agnan pratar om sitt forskningsprojekt, som han snarare vill kalla ”räddningsaktion”.

Han söker bidrag och letar sponsorer för att kunna fortsätta kartläggningen och undersökningen av var längs den gotländska kusten det funnits hamnplatser på medeltiden.

För järnålderns och vikingatidens hamnar är mer undersökta än medeltidens, säger han och vill nu väcka uppmärksamhet kring att en del av det gotländska kulturarvet kan gå förlorat om det utan medvetenhet byggs på platser som borde vara skyddade enligt fornminneslagen om det bara var känt att där finns fornminnen.

Peter d’Agnan har som arkeolog ett eget företag, CHAB eller Centrum för Historisk Arkeologi och Byggnadsvård.

Han har just lämnat en ansökan till kommunen om ett bidrag på 25 000 kronor för att under de kommande två åren kunna ta fram mer fakta om de medeltida hamnarna.

Men han hoppas på sponsorpengar från intresserade företag och privatpersoner för att bland annat kunna göra laboratorieanalyser av till exempel jordprover.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".