Pensionärerna får jobba för sin dagversamhet

De äldre i Roma kan få ha kvar lokalerna där de träffas, pysslar och har terapi - om olika föreningar själva går med och betalar för lokalerna.

Det var kontentan av ett ovanligt möte i eftermiddags, där oroliga pensionärer bjudit in politiker för att försöka rädda sina lokaler, när det gamla äldreboendet Klostergården i Roma rivs.

Kyrkan och PRO har sagt sig beredda att betala viss hyra, och från kommunens sida lovade ordförandena för både social- och omsorgs- och kultur- och fritidsnämnderna att försöka skjuta till extra pengar.

Ibland pratade man förbi varandra på mötet, som när de äldre talade om en känsla att bli förbisedd, att det bara är pengar eller ungdomar som räknas och om en gemenskap som äldre hade förr i tiden men inte känner nu.

Politikerna och tjänstemännen å sin sida var sakliga och tålmodiga och berömde pensionärerna för deras engagemang. De sa att flera personers kritik mot att det nya äldreboendet kommer att sakna samlingslokal inte riktigt hör hemma här och berättade att tekniker ska komma nästa vecka och titta på vilken del av den gamla Klostergården som kan sparas.

Notan för det, som lokala föreningar i så fall måste vara med och betala, blir omkring 700 000 kronor om året om lokalerna blir cirka 1 000 kvadratmeter stora, sa moderaten Gustaf Hoffstedt på mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".