Gotländska ängen kan gå förlorade

Stora naturvärden på Gotland riskeras att skadas mycket allvarligt, om Jordbruksverkets förslag till direktstöd för betesmark går igenom. Det skriver länsstyrelsen till Jordbruksverket.

Det är reglerna för hur mycket buskar och träd som ska få finnas som ställer till problem. Här på Gotland har man av tradition haft lövträd och buskar till skydd för vind och torka och det har lett till att det finns många ovanliga arter i de gotländska ängena.

Förutom att stora naturvärden kan gå till spillo så innebär de nya reglerna, om de genomförs, att det blir besvärligare för länsstyrelsen att handlägga den här typen av ärenden  och markägarna kommer att förlora förtroendet för myndigheterna.

Tidigare regler fick mycket kritik av lantbrukarna för att de var fyrkantiga och svårbegripliga påpekar länsstyrelsen, som vill att de nuvarande reglerna ska få gälla ett år till i väntan på nya och bättre regler.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".