Många frågor om Rot-avdraget

Sedan i december finns rotavdraget, som innebär att hus- och bostadsrättsägare kan dra av för arbetskostnaden vid renovering. Avdraget gör att det inte lönar sig för hantverkarna att jobba svart, säger två målare som Radio Gotland pratat med: Jimmy Tofften och Anders Johansson.

De tror också att många som vill renovera ännu inte har upptäckt rotavdraget.

Men på Skatteverket märker Inger Hellgren att många hör av sig och det är inte alltid som de kan svara på alla frågor, eftersom det inte finns någon färdig proposition eller lagtext om avdraget.

Rot-avdraget infördes av regeringen som ett försök att dämpa den ekonomiska krisen och se till att byggföretagen klarar sig.

Från och med den 8 december har den som äger ett hus eller en bostadsrätt kunnat dra av för arbetskostnaden. Man får dra av 50 procent av arbetskostnaden, men som mest får man dra av 50 000 kronor. Man får däremot inte någon skattelättnad för material, utan det är bara för det arbete som man betalar för.

Än så länge får man dra av kostnaden vid nästa års deklaration eller om man vill få pengarna snabbare kan man begära skattejämkning. Det innebär att man kan dra av kostnaden på sin inkomstskatt under året.

Men från och med den första juli i år kommer den som säljer bygg- och reparationstjänster att kunna begära pengarna direkt från skatteverket. Det innebär att den som köper tjänsterna får det lägre priset med en gång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".