Betande lamm. Foto: Hasse Holmberg/Scanix
Jordbruksverket

Miljöstöd kan rädda ängarna

Färre markägare får stöd från EU för sina betesmarker när Jordbruksverket ändrar vad som räknas som betesmark.
Men Jordbruksverket tycker markägare kan söka andra stöd för marken.

LRF och Länsstyrelsen på Gotland är starkt kritiska till det nya sättet att beskriva betesmark.

På Gotland halveras den mark som ger rätt till stöd från 30 000 hektar betesmark till 15 000 hektar, vilket leder till att markägarna förlorar mycket pengar i form av stöd.

Det är EU-kommissionen som tycker att Sverige har ett alldeles för generöst sätt att se på vad som är betesmark och inte. I Sverige har man tidigare gett stöd för betesmark där det finns för många träd menar de och nu har alltså

Jordbruksverket sett över definitionen av betesmark. Resultatet har blivit att markägarna inte får ha lika många träd på den mark som de får betesstöd för.

Det här gör bland annat att det inte längre går att få betesstöd för de gotländska ängena.

Det här, menar LRF, kan leda till att markägarna inte låter djuren beta i ängena, vilket gör att de växer igen. En del markägare kanske i stället väljer att hugga ner träd i ängena för att marken ska ge rätt till betesstöd igen.

Enligt Jordbruksverket kan man dock i stället söka miljöersättning för den typen av mark. Hur stor miljöersättningen kommer att bli vet man ännu inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".