Gothemsån för ut kväve till Östersjön. Flygfoto: Gunnar Britse
Östersjön

Gotlands åar göder Östersjön

Gotlands kust tillhör ett av de områden i landet som göder havet mest. Det visar en ny rapport från Vattenmyndigheten i Södra Östersjön, som ska användas till att besluta var det är mest kostnadseffektivt att sätta in åtgärder.

Övergödningen i Östersjön är något som det ständigt kommer nya rapporter om. Och att Gotlands åar läcker ut både kväve och fosfor i havet är inte heller något nytt.

Men i den här rapporten så slås det fast att Gotlands kust tillsammans med Blekinge, Östergötland och Skåne är sådana platser som ska prioriteras när det gäller var pengarna ska satsas för att minska övergödningen i Östersjön.

Det som är gemensamt för alla utpekade områden är att det finns en stor andel jordbruksmark som läcker både fosfor och kväve från den gödsel som läggs ut på åkrarna.

Och på Gotland har länsstyrelsen flera idéer för att få Östersjön att må bättre. Det handlar bland annat om att erbjuda pengar till bönder som vill anlägga våtmarker och vill satsa på att leda om dikena längs åkrarna för att få en naturlig filtrering.

Skyddszoner längs vattendragen och odling av fånggrödor och ekologisk odling är också prioriterat.

Helt nya projekt som länsstyrelsen vill utveckla är musselodling vid reningsverket och att försöka binda fosfor på havsbotten med hjälp av kalk.

Lars Vallin, som arbetar med havsfrågor på länsstyrelsen säger att det är ett jätteproblem att Östersjön ser ut som den gör. Det är en jätteskuld vi får dras med i många är, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".