Rättegången mot Torbjörn Axelman var välbevakad. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland.

Bruceborättegången inledd

På måndagsförmiddagen inleddes rättegången vid Gotlands tingsrätt, kring skottdramat vid Brucebo norr om Visby i början av december. Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson träffades av flera skott från en revolver, men överlevde skottdramat.

Uppdaterad 1650
Torbjörn Axelman som hyrt huset på Brucebo står åtalad för att ha avlossat skotten mot Hansson och mot flera poliser.

Det var den första december som Torbjörn Axelman som hyr huset på Brucebo sköt flera skott mot Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson, när stiftelsen inför en renovering skulle hämta inventarier från museidelen av huset.
I samband med renoveringen hade Axelman blivit uppsagd.

Med en krycka bredvid sig berättade Axelman, som själv sköts av polisen, om händelsen. Han sa att hans familj funnits vid och skött om Brucebo sedan 50-talet.

Att tavlorna skulle bort dagarna före jul före jul kändes bittert och upprörande. Han var ledsen och besviken och när Joakim Hansson hämtade de sista två tavlorna var det en definitiv bekräftelse på att nu var det slut. Som om femtio år inget betytt.

”Jag blir förbaskad och skjuter ett par skott för att skrämma”, sa Axelman och fortsatte att det var beklagligt att Joakim Hansson blivit skadad.

Han hade inte planerat att göra honom illa, vapnet råkade komma upp, sa Torbjörn Axelman när han berättade under den första rättegångsdagen.

Innan dess hade Joakim Hansson berättat om hur skotten kom som en total överraskning och om hur han sprang ut ur huset i full panik och hamnade skadad vid flaggstången utanför huset.

Han berättade för rätten hur han upplever sviterna av skotten och visade upp sin skottskadade hand.

Joakim Hansson yrkar skadestånd på drygt 184 000 kronor för bland annat kränkningen och förlorad arbetsinkomst.

150 000 för kränkningen, 6 000 för sveda och värk, 24 000 för förlorad arbetsinkomst, 1 900 sjukvårdskostnader, 2 300 för förstörda kläder.

De beskjutna poliserna vill ha 75 000 kronor var för kränkning.

Rättegången fortsätter på onsdag 4 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista