Bruceborättegången

Axelman berättade om skotten

Rättegången i Gotlands tingsrätt mot Torbjörn Axelman som åtalats för mordförsök gick på onsdagen in på sin andra dag. Men Axelman hade svårt att förklara varför han sköt.

Uppdaterad 16.45

Berättelsen om den kände regissören Torbjörn Axelman som under 50 år haft hand om konstnärshemmet, men som förra året sas upp som hyresgäst är bakgrunden till den skottlossning som utbröt.

Ett drama som under rättegången idag ofta också beskrivs med ord ur teaterns och filmens värld.

Torbjörn Axelman har tidigare sagt att han sköt mot Joakim Hansson för att han kände sig pressad av att behöva lämna sitt livsverk på Brucebo, sin scen som ett vittne beskrev.

Men meningen var inte att skada utan skotten som träffade måste ha varit rikoschetter, förklarar han.

Axelman berättar under rättegången idag att han ofta har en pistol i bakfickan, eftersom den kan komma väl till hand ifall han skulle ut i skogen och skjuta mink eller annat vilt.

Hans särbo berättar också att Axelman har sitt vapen som ett slags gosedjur som han bär med sig när han mår dåligt.

Frågan om själva skjutandet var planerat togs också upp. Bland annat citerades Axelmans dagbok där han skrivit negativt om Joakim Hansson sedan september, bland annat stod det: ”JH går över lik igen och jag dödar i självförsvar.”
Axelmans svar på detta är att han kanske var avundsjuk.

Under rättegången berättar Axelman att han har många olika vapen och skulle han velat döda skulle han tagit ett grövre vapen.

Just Axelmans stora vapensamling gjorde också att polisen i den lokala insatsstyrkan var extra på sin vakt. Polisen som besköt Axelman berättar att han ser Axelman skjuta två snabba skott, som i en Bond-film.

Polisen höjer då sin k-pist, siktar på Axelmans bröst och skjuter flera gånger. Det var i nödvärn, förklarar polisen och därför fanns ingen tvekan.

Att lösa situationen på något annat sätt fanns det inte tid till.

Rättegången avslutas på torsdagen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista