Besvikelse över beslut om Borgenpengar

Socialdemokratiske oppositionsrådet Björn Jansson är besviken över att de borgerliga partierna vill riva upp beslutet i kommunfullmäktige om hur pengarna från försäljningen av Borgen i Visby ska användas. Han uppmanar nu kulturfolk på Gotland att bilda opinion.

Kommunfullmäktige beslutade ifjol med knapp majoritet, att de omkring åtta miljonerna från försäljningen ska öronmärkas för kulturändamål.

Beslutet togs efter att centerpartisten Torsten Gislestam, enligt vad han själv uppgav, av misstag röstat med oppositionen.

Men ett medborgarförslag till kommunen föreslog att beslutet skulle rivas upp och att pengarna istället ska användas till skola, vård och omsorg.

Den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att föreslå att fullmäktigebeslutet rivs upp, men utan att pengarna ska öronmärkas.

Socialdemokraten Björn Jansson säger att han är besviken på att de borgerliga partierna inte respekterar fullmäktigebeslut och att det är kulturen som blir förloraren.

Han hoppas att kulturfolket på Gotland ska reagera och skapa opinion.

Centerns Torsten Gislestam, säger att han ännu inte tagit ställning till hur han ska rösta, när frågan tas upp igen i fullmäktige i mars.

- Det är ett himla besvärligt ekonomiskt läge förstås, säger han till Radio Gotland.