Axelman dömd för tre mordförsök

Regissören Torbjörn Axelman dömdes idag av Gotlands tingsrätt för försök till mord på Joakim Hansson vid Brucebo i december, och även för försök till mord på  två poliser.

När rättegångens sista dag inleddes idag var det dags för Torbjörn Axelman att förklara vad som hände på kvällen den 1 december då han befann sig i konstnärshemmet i Brucebo, timmarna efter att han skjutit Joakim Hansson.

Huset var omringat av poliser, men Axelman själv påstod att han ingenting märkt vare sig av poliser eller ambulanser. Hans version är att han gick ut med hunden och sedan, utan förvarning, plötsligt blev skjuten i bröstet. Att han själv skulle ha skjutit först mot de två poliserna förnekar han.

Men det är ingenting som tingsrätten tror på. I domen hänvisar rätten till att flera poliser vittnat om att Axelman sköt först och att han måste ha vetat om att han kunnat döda. Skotten kan inte heller bortförklaras med att det skulle ha varit nödvärn. Därför döms Torbjörn Axelman för försök till mord på de två poliserna.

När det gäller skotten mot Brucebostiftelsens ordförande inne i huset så hävdar Axelman att han inte sköt för att skada eller döda, utan bara ville skrämmas. Skadorna i bröstet, armen och handen kan ha uppkommit av kulor som studsat, menar han. Hans advokat tycker att Axelman därför bara är skyldig till olaga hot och vållande till kroppsskada.

Men det är ingenting som tingsrätten går med på. Rätten hävdar att avsikten med skotten har varit att döda och att det snarare är tur att Joakim Hansson överlevde, med tanke på att skottlossningen skedde i ett trångt kök. Rätten påpekar också att Axelman efteråt visat sig likgiltig för hur det gick med Joakim Hansson. Allt detta gör att tingsrätten inte tvekar att döma Torbjörn Axelman för försök till mord.

Nu närmast kommer han att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och först därefter kan tingsrätten besluta om straffet. Åklagaren krävde ett mycket långt fängelsestraff, men det kan också bli rättspsykiatrisk vård.

Den lilla sinnesundersökning som presenterades under rättegången idag visade att ”det kan misstänkas att allvarlig psykisk störning föregick gärningen”.

I väntan på den större undersökningen och beslutet om påföljd så ska Axelman stanna kvar i häktet.