Inget kö till samhällstjänst

Gotland ligger bra till när det gäller att placera personer som döms till samhällstjänst. I resten av landet, och framförallt i storstäderna, får de som döms till samhällstjänst ofta vänta flera månader tills de får en plats.
Men på Gotland finns inga köer, något som beror på att många ideella föreningar är villiga att ta sig an de dömda. Kurre Johansson har de senaste fyra åren tagit emot ett tiotal personer som jobbat på Motorstadion på Galgberget i Visby, och han har bara positiva erfarenheter. Villkorlig dom med samhällstjänst, det vill säga att utan ersättning arbeta ett visst antal timmar inom en icke-vinstdrivande organisation, infördes 1999 som ett alternativt bestraffningssätt till korta fängelsestraff. Det finns ingen studie som visar att samhällstjänst skulle vara bättre i förebyggande syfte, men det är framförallt unga som döms till samhällstjänst i början av sin brottskarriär och på så sätt vill man förhindra att de fortsätter i den kriminella banan. Gotland har till skillnad från resten av landet inga väntetider till samhällstjänstplatser. Problemet med att hitta platser är framförallt ett storstadsproblem, men Gotland ligger procentuellt sett bra till även jämfört med mindre städer i landet. Just nu gör nio personer på Gotland samhällstjänst. Den siffran brukar vara ungefär dubbel så hög. Men minskningen är tillfällig och ingen långsiktig trend säger Katarina Struwe-Orleifson, kriminalvårdschef på Gotland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".