Misstänkta för misshandel friade

De tre män som i början av maj kom i slagsmål med en annan man på OBS-parkeringen i Visby frias av Gotlands tingsrätt från misstankar om misshandel, som anser att de tre männen handlade i nödvärn.
Men trots att Gotlands tingsrätt kommit fram till att tre av männen fick övertaget och trots att vittnen sett att den fjärde blev både slagen och sparkad - även när han låg ner - ogillar tingsrätten åtalet. Tingsrätten slår fast att ett hylsnyckelhandtag och att ett kortare metallrör använts i misshandeln av den fjärde mannen, men uppfattar ändå misshandeln som lindrig. Tingsrätten anser nämligen att de tre männen handlat i nödvärn, eftersom de fyra männens uppgifter går isär om vem som inledde slagsmålet. Vittnen har dessutom berättat att även den misshandlade utdelat slag. Däremot kan man inte handla i nödvärn när den man blir angripen av ligger ner och de andra står. Det påpekar till och med tingsrätten. Men, skriver rätten i sin dom, situationen var rörig och dessutom snabbt övergående. Därför anser tingsrätten att åtalet mot de tre männen ska ogillas och att de även ska få tillbaka det järnrör och den hylsnyckel som polisen tagit i beslag. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".