Åke Svensson (S). Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Visby lasarett

S-kritik mot privat njursjukvård

Njursjukvården på Visby lasarett ska läggas ut på privat entreprenad. I dag måndag ska hälso- och sjukvårdsnämnden besluta vilket företag som ska få driva den gotländska njursjukvården i framtiden.

Men vänsteroppositionen kommer att reservera sig mot beslutet. Åke Svensson, som är socialdemokratisk sjukvårdspolitiker, säger att han inte hittat någon anledning att ge upp sitt motstånd.

- Det är en genomgripande förändring av vårt akutsjukhus.
Vi vet hur sårbara och utsatta vi är. Därför tycker jag att det gäller att vi slår vakt om sjukhuset, säger Åke Svensson.

-  Här lägger vi ut en del av verksamheten på sju år, vi säljer all utrustning och lägger oss därmed i händerna på ett privat företag som när som helst kan förändra verksamheten, även om de är styrda av avtal, säger Åke Svensson.

Visby lasarett har haft svårt i flera år att rekrytera njurspecialister. Men härom året väcktes frågan om att lägga ut verksamheten i privat regi, för att på så sätt lösa problemet. Bland annat träffade sjukvårdsledningen företaget Gambro för att diskutera frågan.

Nu är upphandlingen klar och hälso- och sjukvårdsnämnden
ska besluta vilket företag som lämnat det bästa anbudet.
Avtalet säger att det företag som lämnat det bästa anbudet ska driva njurenheten från den första september och sju år framåt, fram till 2016. Sedan kan avtalet förlängas ytterligare två år, till 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".