Riksåklagaren

Nej till HD-prövning av heroinmål

Riksåklagaren motsätter sig att Högsta domstolen beviljar resning för den man som dömdes till nio års fängelse och utvisning, efter heroinaffären vid Wisby Hotell våren 2000, där 1,5 kilo heroin beslagtogs.

I mars 2005 kom uppgifter om att det var med hjälp av en hemlig informatör som polisen skulle ha skapat den rekordstora knarkaffären.

Men när rättegången hölls sades inget om att polisen skulle haft en hemlig informatör inblandad och att gripandet skulle vara resultatet av en brottsprovokation från polisens sida.

Men Riksåklagaren motiverar sin inställning med att säga att mannen skulle ha sålt heroinet i alla fall, även om han inte hade provocerats av polisen.

Enligt Riksåklagaren är det därför osannolikt att mannen skulle ha frikänts eller fått ett mildare straff om domstolen känt till polisens brottsprovokation.

Slutligt beslut om mannen får resning ska tas av Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".