Njurkliniken Visby lasarett. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.

Experter tror på privat njursjukvård

Privatiseringen av njursjukvården på Gotland leder till både bättre och billigare vård för gotlänningarna. Den slutsatsen drar två utomstående bedömare, som Radio Gotland talat med.

- Upphandlarna har gjort en bra kravspecifikation som innehåller rätt mycket av det vi själva tagit med i våra riktlinjer för god njursjukvård, säger Njurförbundets ordförande i Sverige, Håkan Hedman.

Lika positiv är Peter Adolfsson på Region Skåne, som sedan 2000 ansvarar för deras upphandling av privat dialysvård i Malmö och Trelleborg.

- Min bedömning vid en snabb genomgång är att det är ett mycket ambitiöst och heltäckande förfrågningsunderlag.

- Vad är dina egna erfarenheter av att köpa  privat njursjukvård?

- Erfarenheterna härifrån i de tre upphandlingar vi gjort är att vi får minst samma kvalitet om inte något bättre, till en lägre kostnad än när vi driver det i egen regi.

Både Håkan Hedman och Peter Adolfsson understryker att en upphandling och ett kommande avtal bara är förberedelser - helt avgörande är hur väl Diaverum lever upp till vad de lovar. Där spelar det stor roll hur noggrant Gotlands kommun bevakar just detta, säger de båda oberoende bedömarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".