Ekologiskt nötkött. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Svenskarna äter allt mer kött

Nötköttsproduktionen i Sverige har minskat kraftigt, samtidigt som svenskarna äter mer kött. Det berättade Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen vid Gotlands nöt- och lammköttdag på Suderbys herrgård.

Svenskarnas köttkonsumtion har ökat till 25,8 kilo per år vilket placerar Sverige på en tredjeplats i EU och före länder som Danmark och Frankrike.

I Polen äter befolkningen i genomsnitt bara 4,2 kilo kött.

Importen av kött till EU har ökat och det är mest kött från sydamerika som importeras.

Omkring 100 gotländska djurproducenter deltar vid köttdagen på Suderbys och där finns också bland andra danska slakteriföretag som är intresserade av köpa gotländska djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".