Gasledningsbolag mutmisstänkt

Åklagare har inlett en förundersökning om mut- och bestickningsbrott, sedan Högskolan på Gotland fått fem miljoner kronor för ett projekt av bolaget Nord Stream, som vill bygga en gasledning i Östersjön.

I januari 2007 varnade Högskolan på Gotland för att dra ledningen nära ett känsligt fågelområde i Östersjön.

På sommaren samma år gick Nord Stream ut med att fem miljoner kronor läggs på ett forskningsprojekt kring det.

Bolaget visste att högskolan även senare skulle yttra sig om ledningen.

Hösten 2007 beslutade högskolans styrelse efter omröstning, som slutade med 10 röster mot 3 för att ta emot forskningspengarna. Ytterligare en i styrelsen var tveksam.

Den stora frågan var om högskolan på Gotland kunde ta emot pengar från utomstående och samtidigt ägna sig åt oberoende forskning.

Men nu har det framkommit mer konkreta uppgifter som ger anledning att titta på frågan om det finns en enskild person som har gynnats av de här pengarna, säger kammaråklagare Malin Palmgren vid Riksenheten mot korruption.

Karin Bengtsson, som är rektor, på högskolan på Gotland säger till Radio Gotland att det inte gör henne nervös att det har inletts en förundersökning och att högskolan varit helt öppen när det gäller projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".