Länsveterinär Torsten Jakobsson. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland.

Blåtunga orsakar provtagning på mjölk

Jordbruksverket ska ta prov på all mjölk producerad på Gotland för att kontrollera att den fruktade djursjukdomen blåtunga inte spritts till ön.

På onsdagen utökades spärrområdet att omfatta också Öland, men länsveterinären Torsten Jakobsson är inte särskilt orolig för att blåtungan ska nå Gotland.

För att hålla koll på smittskyddsläget görs provtagningar på mjölk som undersöks på Statens Veterionärmedicinska anstalt, SVA.

På Gotland har det inte gjorts sådana kontroller hittills, men nu har smittan kommit närmare eftersom den finns på Öland.

Provtagningen görs när tankbilen kommer för att hämta mjölk vid alla leverantörer på Gotland och provtagningarna pågår 2-3 veckor till dess analyserna är klara.

Provtagningarna inleds snarast, men tanken är att Gotland inte drabbats av blåtunga.

Den skulle bland annat kunna spridas med importerade djur som bär virus, men länsveterinären tror inte att det är särskilt troligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".