Gemensam hemgång för tjejer i sommar

Nu på fredag startar vänsterpartiet på Gotland ett projekt i sommar som går ut på att de följer ensamma tjejer hem till dörren. Det är den senaste tidens våg av våldtäkter i Visby, fyra på en vecka, som fått vänsterpartiet att ta initiativet, säger Anna-Maria Bauer, ombudskvinna för vänsterpartiet på Gotland.
- Varje natt ska minst två personer möta tjejer vid Östercentrum i Visby. Där ska de tota ihop personer som ska åt samma håll. Annars följer de själva med, vi följer dig hem helt enkelt, säger Anna-Maria Bauer. Under resten av sommaren, till och med den 17 augusti, kan den som vill alltså slippa gå hem ensam på natten. Än så länge är det vänsterpartiet och RFSU som enggerar sig i det här men förhoppningen är att fler organsiationer ska ansluta sig för att göra den kanske lite svajjiga gången hem från krogen säkrare för de som bor i Visby. Anna-Maria Bauer på vänsterpartiet har försökt dra med sig taxibolaegn också. Hon hade en ide om att de kunde slå på lägsta taxan när en ensam tjej steg in i bilen på natten, men det ville inte taxibolagen. Det skulle vara orättvist mot kilarna, menade man. Du hör mer om det här i programmet Eter i eftermiddag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".