Lärarbrist stoppar språkundervisning

Trots mer pengar till verksamheten kan Gotlands kommun fortfarande inte ge alla barn den modersmålsundervisning som barnen har rätt till. Framförallt beror det på brist på språklärare.

I dag är det 245 barn på Gotland som får modersmålsundervisning, eller stöd som det heter i förskolan, i tolv olika språk.

Gotlands kommun fick 2007 kritik från Skolverket eftersom de inte kunde ge alla barn den undervisning eller det stöd de har rätt till. Ett stort problem har varit att hitta lärare i de språk som behövs.

För att kunna sköta modersmålsundervisningen har barn- och utbildningsnämnden skjutit till mer pengar. Och från och med januari har anslaget ökat med trettio procent och i dag satsar kommunen fyra miljoner.

Men så länge det inte finns fem skolbarn har kommunen ingen skyldighet att anordna undervisning. Gunnar Wallquist som är invandrarkonsulent säger till SR Gotland att det ofta kommer in nya förfrågningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".