Föreståndaren Lotta Grausne i dörren till kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland.]

Fortsatt mottagning av unga flyktingar

För ett år sedan började Gotland att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Sedan dess har Gotland tagit emot tretton unga flyktingar. Det är något färre än kommunen trodde skulle komma, säger Lotta Grausne som är föreståndare för flyktingboendet.

Från början var avsikten att ta emot 15-20 ungdomar årligen, men hittills har de varit tretton personer i åldrarna 15 till 18.

Anledningarna är både att det är längre handläggningstider för asylansökningar hos Migrationsverket och att det inte gått att ta emot fler i boendet i Visby.

De som nu finns där har kommit från Somalia, Irak, Afganistan och Mongoliet. Av de tretton har fem fått permanent uppehållstillstånd, medan tre har fått avslag. De andra har inte fått besked än.

Gotlands kommuns avtalet om mottagning av ensamkommande flyktingbarn gäller till dess någon av parterna säger upp det och det är inte aktuellt för närvarande, enligt föreståndaren Lotta Grausne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".