Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Gotlands kommun

Nytt ekonomiskt chockbesked

Gotlands kommun kommer att få in ännu mindre skattepengar 2009 än man trott. Det rör sig om 30 miljoner kronor mindre, enligt en prognos som Sveriges Kommuner och Landsting släppte på torsdagen.

- Just de här försämringarna på marginalen slår väldigt hårt, säger Gotlands kommuns ekonomistrateg Åke Wennerberg.

På grund av lågkonjukturen skrevs inkomstprognosen ned redan i december med närmare 40 miljoner kronor. Det hålet i kassakistan sa politikerna att de skulle täcka genom att sälja tillgångar dyrare än planerat och genom att spara i allmänhet.

När nu ytterligare 30 miljoner kronor behöver sparas 2009, och sedan närmare 70 miljoner kronor 2010, räcker det inte med sådana allmänna planer.

- Det går inte att fortsätta på samma sätt, och man kan inte fortsätta att sälja av saker, så det här måste behandlas politiskt, säger Åke Wennerberg.

30 miljoner kronor motsvarar ungefär 30 öre i höjd kommunalskatt, eller cirka 90 tjänster i kommunen.

Hela kommunens budget är på ungefär fyra miljarder kronor och vi har en skuld på ungefär 800 miljoner kronor, men en kommun får bara ta lån när den ska investera i något särskilt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".