Ritning på studion Björn Ulvaeus vill bygga på Furillen. Av AQ arkitekter.
furillen

Naturvårdsverket vill stoppa Ulvaeus

Naturvårdsverket överklagar musikern och ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus planer på att bygga en studio och övernattningsbyggnader på ön Furillen i Rute.

Naturvårdsverket överklagar byggnadsnämndens beslut att ge dispens från strandskyddet för bygget av studio och logement på ön Furillen i Rute.

Naturvårdsverket anser att det var fel av kommunen att ge dispens och vill att länsstyrelsen ändrar kommunens beslut.

Området där husen planeras omfattas av strandskydd och är klassat som riksintresse för friluftsliv och omfattas även av naturreservat och Naturvårdsverket känner inte till att länsstyrelsen har beviljat någon dispens för bygget.

Enligt kommunen är det en tydlig nivåskillnad mellan tomten och stranden.

Men Naturvårdsverket hänvisar till en dom i Miljööverdomstolen som säger att en nivåskillnad inte ensamt kan vara skäl att ge dispens från strandskyddet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".