Minskat antal socialbidrag på ön

Antalet socialbidrag på Gotland minskar kraftigt. Sedan 1999 har antalet hushåll med socialbidrag sjunkit med över 30 procent.
I början berodde minskningen på en växande arbetsmarknad. Men de senaste årens minskning är troligen ett resultat av det samarbete som inletts mellan arbetsförmdelingen, försäkringskassan och kommunen. Det säger Britt Loréhn, biträdande verksamhetschef på kommunens stöd och försörjningsenhet. Samarbetet mellan kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan har inneburit ett effektivare system för de som söker ekonomiskt bistånd och personerna slipper slussas mellan olika enheter. Vad som är aktuellt; sjukersättning, socialbidrag eller arbetsträning reds istället ut i möten där alla parter är samlade. Men i många fall handlar det om att man går från ett bidrag till ett annat, från socialbidrag som betalas ut av kommunen till att genom arbetsförmedlingen få ett aktivitetsstöd som betalas av staten. För kommunen är det såklart positivt eftersom man sparar pengar, men även för den som är bidragssökande innebär det fördelar menar Britt Loréhn. - Har man kommit så långt att man kommit in i arbetsförmedlingens åtgärder så har man påbörjat en process för att till så småningom få ett arbete, säger Britt Loréhn, till Radio Gotland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".