Nu satsas på eget fiskestyre på ön

Nu vill de gotländska myndigheterna satsa på fisket. Kommunen och länsstyrelsen har lämnat ett förslag till jordbruksdepartementet på hur en så kallad lokal förvaltningsmodell skulle kunna se ut.
Anledningen är bland annat att öka kunskapen om hur de olika bestånden av fisk ser ut. Det berättar Anders Nissling, fiskeekolog vid forskningsstationen på Ar. Genom att inrätta ett råd med olika intressenter inom fisket, myndigheter, yrkesfiskare, sportfiskare och forskare, så skulle man kunna samarbeta för att få till ett fungerande fiske som inte skadar fiskebestånden. Tanken är att framförallt förvalta de lokala och kustnära bestånden som flundra, piggvar, havsöring och gädda. Det lokala styret har också en idé om att nischa det gotländska fisket. Det borde finnas en marknad för miljövänligt fångad fisk, säger Anders Nissling och det borde vara en nisch för gotländskt fiske att satsa på. Först måste man få fram kriterier för vilka krav som skall ställas på ekologiskt godkänt fiske och det är diskussioner som pågår inom världsnaturfonden och organisationen krav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".