Riskerar åtal för överfiske

Fiskare riskerar åtal för olaga fiske. Kustbevakningen har i några fall konstaterat kraftigt överfiske av bland annat strömming. Sjöpolisen i Västervik utreder. Det gäller anmälan mot fiskare från Västervik, Gotland och Västkusten. Kontroller har visat att det landas mer fisk än vad som noterats i båtarnas loggböcker.
En viss avvikelse i förhållande till kvoterna tillåts, men den senaste tidens kontroller har inte visat på små avvikelser utan på omfattande fiskefusk. Göteborgsposten har gått ut med uppgiften att fyra västkustskeppare riskerar åtal för olaga fiske och att kustbevakningen i Västervik har polisanmält ett tiotal trålare för överfiske. Där skall också Gotlandsfiskare finnas med i anmälan. Den uppgiften har vi inte lyckats få bekräftad av sjöpolisen i Västervik. Åtal är inte väckt, men misstanke finns alltså att trålarna har tagit upp betydligt mer skarpsill och strömming än vad EU:s regler tillåter. Ett överfiske på 20 procent kan tillåtas, men enligt Göteborgsposten har flera av båtarna haft 35-40 procent för stora laster fisk i tankarna. Det anses som stora konsekventa överskridanden. De aktuella kontrollerna har skett i hamnen i Västervik och långt ifrån alla yrkesfiskare har fått sina fångster inspekterade. Radio Kalmar har rapporterat att fler anmälningar lär komma mot fiskare som går in och landar överfångster i förhållande till vad de skrivit i sina egna loggböcker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".