Läkare undersöker ryggen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Rehabiliteringsgaranti införs på ön

Cirka hälften av alla sjukskrivningar på Gotland beror på smärta i axlar, rygg och nacke samt lättare psykiska besvär som stress och depression.

Eftersom siffrorna är de samma i hela landet har regeringen beslutat satsa 1,6 miljarder för att de här grupperna ska få hjälp.

Igår (måndag) beslutade sjukvårdspolitikerna på Gotland att man ska införa en så kallad rehabiliteringsgaranti. Bland annat vill man bygga upp en så kallad smärtrehabiliteringsenhet. (Den smärtbehandling som finns idag är mest inriktad på akut smärta, och inte på diffus smärta i axlar och nacke som ändå leder till många sjukskrivningar.

För patienter med psykiska besvär som stress och ångest vill sjukvårdsledningen satsa på så kallad kognitiv beteendeterapi som visat sig ge bättre resultat än t ex medicinering eller med tidigare psykologiska metoder, säger projektledaren Tomas Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".