Mats Norrby, rektor för Komvux på Gotland. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Komvux

Satsar på sjöfart och vindkraft

Den kommunala vuxenutbildningen på Gotland hoppas på 60-70 nya utbildningsplatser i höst, som ska leda till jobb inom bristyrken.

Det handlar om rena yrkesutbildningar på gymnasienivå och de yrken man vill satsa på är motorman, energitekniker samt stenhuggare.

Mats Norrby rektor på Komvux, säger att man valt de här utbildningarna eftersom ett krav för att man ska få statliga bidrag till dem, är att man samarbetat dels med arbetsförmedlingen, dels med de branscher som nyanställer för att höra efter vad de har för behov.

I år delar Skolverket ut 200 miljoner kronor, men även de kommande två åren kommer flera hundra miljoner ytterligare till yrkesutbildningar.

- När det handlar om energiteknik tänker vi både på vindkraft och biogas, säger Mats Norrby. Och när det handlar om stenindustrin så handlar det om att någon form av hantverksmässig utbildning, främst med tanke på stenindustrin på Sudret.

Nu i veckan ska ansökan skickas in till Skolverket, som fattar beslut om hur pengarna ska fördelas längre fram i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".