Läkare anmäld för felaktigt ställd diagnos

En läkare vid Visby lasarett har anmälts till socialstyrelsen för att hon skickat hem en patient med beskedet att han stukat sig, när det i själva verket handlade om en fraktur.
Det var vid åttatiden på kvällen som mannen snubblade och skadade foten. Han svimmade och hans familjemedlemmar som var med kunde se att en benbit stack ut underskinnet vid fotknölen. Han åkte till akuten, och fick veta att han snart skulle röntgas. Men när läkaren kom sa hon att foten inte var bruten, bara stukad, och någon röntgen ville hon inte göra. Mannen protesterade och berättade att han svimmat och sett hur en benbit stack ut där den inte skulle göra det, och krävde att få röntgas. Men läkaren stod fast vid att det var en stukning och skickade hem honom med några värktabletter. Lite senare på natten när han inte kunde sova till följd av smärtan så ringde hans sambo upp läkaren igen, men det var samma besked igen - bara en stukning, inget farligt. Dagen efter åkte dom till lasarettet igen - då konstaterade en annan läkare att foten var bruten, och att det skulle ta minst en månad att läka. Eftersom mannen var pappaledig vid tillfället och inte kunde ta hand om barnet på grund av sin brutna fot, bad han att bli sjuksskriven så att hans sambo skulle kunna ta ut ledigt med föräldrapenning. Det blev då den fördta läkaren som skulle sköta det, alltså hon som trott att det bara var en stukning. Och hon ansåg att det räckte med en sjukskrivning på tre veckor, fast hennes kollega sagt att det skulle ta minst en månad för mannens fotskada att läka. Resultatet för familjen blev att kvinnan tvingades ta ut ledigt utan ersättning under tio dagar, tills hennes sambos fotfraktur läktes helt. Hon har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen, som får granska fallet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".