Regeringsbeslut

Länsrätten flyttas till Stockholm

Regeringen beslutade på torsdagen föreslå att Gotlands länsrätt går samman med länsrätten i Stockholm. Vid länsrätten på Gotland arbetar i dag tolv personer, under ledning av lagman Peter Freudenthal.

Enligt förslaget ska de 23 länsrätterna i landet slås samman till tolv.

Regeringens mål är att skapa en organisation som ska hålla under lång tid. För att kunna garantera en hög kvalitet bör domstolarna ha ett större målunderlag än vad många länsrätter har i dag, står det i beslutet.

En sådan organisation skapar bättre möjligheter till specialisering i domstolarna, vilket leder till ökad kvalitet i dömandet och en mer effektiv målhantering, skriver regeringen i sitt beslut.

Avsikten är att förändringarna ska träda i kraft den 15 februari 2010.

Kommunalrådet och moderaten Gustaf Hoffstedt kritiserar regeringens beslut att flytta Gotlands länsrätt till Stockholm.

Hoffstedt som är ordförande för socialnämnden säger i en kommentar att beslutet är ”mycket olyckligt”, för hans del främst på grund av länsrättens betydelse för socialtjänstens verksamhet.

- När våra beslut prövas av Länsrätten är det ofta många människor inblandade i processen. Det är inte rimligt att vi gotlänningar ska åka i skytteltrafik till fastlandet för att få vår sak rättvist prövad, säger Hoffstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".