Gotlands Tingsrätt

Unik prövning av skolmobbning

Gotlands tingsrätt blir först i landet med att pröva vilket ansvar en skola har för att stoppa mobbning mot en elev.

Tingsrättens dom kommer att få betydelse för arbetet mot mobbning i hela Sverige.

Det är Gotlands kommun som stämts på skadestånd för att ha brutit mot lagen om kränkande behandling i skolan.

Det handlar om en 10-årig pojke i en liten skola på Gotland. Enligt stämningsansökan till tingsrätten blev han under höstterminen 2006 slagen och retad av andra elever.

Skolan och mamman pratade om problemen och lärarna bad eleven att säga till dem så fort han blev mobbad. Men pojken var allt oftare hemma från skolan och bland annat skrev då skolan ett kontrakt med honom om att han måste komma på lektionerna.

Det är Skolverkets barn- och elevombud som nu stämt kommunen och anser att skolan snabbare borde ha utrett mobbningen och satt in åtgärder. Skolverket tycker också att kontrakten med eleven var en dålig idé som blev ytterligare en kränkning mot eleven. Och för det här kräver verket kommunen på 40 000 kronor.

Gotlands kommun anser att pojken inte alls blev mobbad. Det finns inga bevis, skriver kommunen, och ber också Skolverket berätta hur de tycker att skolan skulle ha gått till väga för att lösa problemen.

Kommunen har, enligt kommunjuristen, velat nå en överenskommelse med Skolverket om en förlikning. Men det har Skolverket sagt nej till eftersom de vill att fallet ska prövas så att andra kommuner vet vad som gäller.

Därför hålls den unika rättegången i Gotlands tingsrätt i dag måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista