Schengen upprör fritidsbåtägare

Gränskontrollerna för Schengen upprör fritidsbåtsägare. Det är för få hamnar på Gotland där båtarna kan anmäla sitt anlöp. Det säger bland andra båtägaren Mikael Henning, som la till i Vändburg efter att han hade besökt Lettland, som inte tillhör Schengen.
Sedan över två år är Sverige medlem i EU:s passunion Schengen - gränskontrollerna mellan Schengenländerna är borta. Men det innbär också att båtar från länder som inte tillhör Schengen måste anmäla sitt anlöp, vid särskilt utvalda hamnar. När en båtägare från ett EU-land besökt ett icke-EU-land måste den anmäla sitt anlöp när den kommer tillbaka. På Gotland finns bara tre gränskontrollorter: Visby, Slite och Rone hamn. Mikael Henning kände till reglerna med struntade helt enkelt i dom. Men nån påföljd fick han inte - trots att han gjort fel. Också Kustbevakningens Cleas Jacobsson tycker att Schengenkontrollen fungerar sisådär. Han anser också att det borde finnas fler gränskontorollorter, men det är också en resursfråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".