Joakim Hansson. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Kräklingbo

Kyrkoinventarier bör tas om hand

Länsstyrelsen på Gotland vill att Östergarns församling ska ta bättre hand om inventarier i Kräklingbo kyrka.
Trots att länsstyrelsen flera gånger uppmanat församlingen att söka pengar för att ta hand om en del inventarier på kyrkovinden så har det inte gjorts.

Nu tycker Joakim Hansson som är kyrkoantikvarie på länsstyrelsen att Kräklingbo kyrka inte ska få några pengar alls nästa år.

Björn Håkansson som är ordförande för kyrkorådet i Östergarns församling tycker inte om länsstyrelsens påtryckningar. Men de har trots det böjt sig för påtryckningarna som ska söka pengar till år 2011.

Även om Kräklingbo kyrka hade varit bland de högst prioriterade på Gotland redan 2010 är det osäkert om de skulle få pengar, eftersom många kyrkor på ön är högt prioriterade.

Från 2002 till 2009 har svenska kyrkan fått 1,9 miljarder kronor från staten för att bevara kyrkobyggnader och inventarier. Systemet infördes efter att kyrkan skildes från staten.

Under 2009 finns 340 miljoner att fördela som kyrkoantikvarisk ersättning, och av det får Visby stift 20 miljoner.

Hur det blir med pengar nästa år är inte klart än. Församlingarna söker pengar hos stiftet, och där tycker alltså länsstyrelsen att Kräklingbo kyrka inte är högt prioriterad för att de inte sökt pengar för sina inventarier.

Även om kyrkan får pengarna från staten, så måste församlingen lägga ut för att genomföra restaurering och konservering. Sen kan de i efterhand begära att få ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".