Kossor får bo på hotell

Så kallade kvighotell kan bli ytterligare en specialisering inom lantbruket. Det handlar om att en lantbrukare sluter avtal med en mjölkproducent om att föda upp dennes kvigor mot betalning per dag och djur, alltså en form av skötselavtal.

Det innebär att mjölkbonden kan lägga hela sitt jobb på själv produktionen och slipper arbetet med att föda upp kvigor och se till att få dem dräktiga.

Det finns sedan tidigare lantbrukare som föder upp kvigor men i dom flesta fall är han eller hon också ägare till djuren som sedan säljs vidare.

Men när det handlar om kvighotell går alltså de dräktiga kvigorna tillbaka till den gård de ursprungligen kommer ifrån.

Ulf och Meta Nilsson vid Stora Vikarve i Viklau satsar nu på kvighotell. En av orsakerna till det är att Ulf av hälsoskäl inte längre orkar hålla på med mjölkproduktion.

- För mig är det inte lika tungt som tidigare. Jag slipper mjölkningen, och slipper hjälpa kor som kalvar, och för ägaren till djuren innebär det att han kan koncentrera sig på själva mjölkproduktionen och slipper föda upp rekryteringsdjur, säger Ulf Nilsson.

Fullt utbyggt räknar Ulf och Meta Nilsson med att ha uppemot 200 kvigor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista