Gotlands kommun

Bergmanstiftelse får Fårö skola

Gotlands kommun kommer att skänka Fårö skola till Stiftelsen Bergmancenter på Fårö, när stiftelsen väl är bildad. Det är kommunens ledningskontor som tillsammans med Föreningen Fårö Framtid gjort ett förslag om hur bildandet av stiftelsen ska gå till.

Enligt förslaget, som ska diskuteras av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen, ska kommunen skjuta till ett kapital på 300 000 kronor till stiftelsen.

Sedan, när stiftelsen väl är bildad, lovar kommunen att dessutom donera Fårö skola till stiftelsen.

Föreningen Fårö Framtid ska skjuta till 10 000 kronor och räknar dessutom med externa finansiärer när stiftelsen är bildad.

Ändamålet med Stiftelsen Bergmancenter på Fårö ska vara att i centret förvalta det konstnärliga arvet efter Ingmar Bergman.

Dessutom ska stiftelsen sprida kunskap om och öka intresset för Sverige som film- och kulturnation och stödja utvecklingen av näringslivet på norra Gotland.

Dramatikern och regissören Ingmar Bergman avled sommaren 2007 och hade haft sin bostad på Fårö sedan 1967.

Han kom till Fårö första gången 1960 för att leta efter en inspelningsplats till filmen Såsom i en spegel. Med den filmen inräknad spelade Bergman in totalt sju filmer på Fårö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista