1 av 2
Treorna på Norrbackaskolan gör prov. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.
2 av 2
Läraren Cilla Cederlund. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Skolan

Alla treor får göra nationella prov

Från och med den här veckan ska alla lågstadietreor börja göra nationella prov, alltså exakt likadana prov för alla elever.

På tisdagsmorgonen var det premiär för Norrbackaskolans treor. Klassen satt helt tysta när läraren Cilla Cederlund drog igång det första delprovet.

Uppgiften var att med hjälp av sin egen fantasi konstruera en alldeles egen maskin. Men för att få igång fantasin fick barnen först lyssna till en saga.

Provperioden drog igång i måndags och i mitten av maj ska Gotlands alla nio- och tioåringar ha klarat av de femton delproven. Det är meningen att proven ska vara en del av den vanliga undervisningen och barnen ska knappt känna att de gör ett prov.

Nationella prov görs sedan tidigare i årskurs 5 och 9 och även i gymnasieskolan och i morse var det inte bara nytt för barnen, utan även läraren Cilla Cederlund säger att hon varit lite nervös inför det här.

Hon tycker dock att nationella prov i trean är en bra sak eftersom det gör att barn över hela landet bedöms likadant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".