Marie Larsson i Atlingbo Röda Kors-krets fixar frukost. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Röda Kors-kretsar kan läggas ner

Uppemot en handfull av Röda korsets lokala avdelningar på Gotland kan komma att läggas ner. Det är för svårt att hitta folk till styrelserna.

Det här är ett problem som funnits i några år, men just i år är det fler än tidigare. Problemet är att det är svårt att få tag i personer till själva styrelsearbetet i de lokala kretsarna. Visserligen kan många tänka sig att jobba ideellt, men få vill ägna sig åt byråkrati.

Gotland har idag ett sjuttiotal lokala Röda Kors-kretsar, vilket i sig är unikt för en såpass liten kommun. Men även om engagemanget för att arbeta ideellt på Gotland är ovanligt stort med så mycket som tvåtusen aktiva, märks det att många socknar inte klarar av att värva folk till själva styrelsearbetet. De senaste åren har i genomsnitt ett par kretsar per år lagts ned och gått upp i grannsocknens krets. Men i år är det fler än vanligt. Förutom Atlingbo ligger även Sjonhem, Ala och Näs i riskzonen och fler än så kan det bli innan alla årsmöten har hållits. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".