Husbilsparkering. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Gotland välkomnar husbilar

Efter den senaste tidens debatt erbjuder Gotlands kommun alla husbilsägare att övernatta i sina bilar på Gotland. Däremot är det fortfarande förbjudet att övernatta på allmänna parkeringsplatser.

Den sista tidens debatt om uppställningsplatser för husbilar har lett till ett missförstånd om att Gotlands kommun skulle ha infört övernattningsförbud i husbilar på Gotland. Detta är helt felaktigt, påpekar tekniska förvaltningen.

Alla husbilsägare får övernatta i sina fordon på Gotland. Undantag är övernattning på kommunens allmänna parkeringar och på torg och i parker.

Däremot är det viktigt att be om markägarens tillstånd för övernattning på privat väg och att respektera lagen om terrängkörning.

Sedan länge finns en lokal ordningsstadga för Visby. Förbudet innebär ett totalförbud mot camping i Visby och beror på att kommunen tidigare haft stora problem med dumpning av sopor i och runt papperskorgar och att man stört den allmänna ordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".