Barnläkaren Anna Levin. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Sparkraven kan drabba barns hälsa

Besparingarna inom barnomsorgen oroar barnhälsovården på Gotland, som därför skrivit till kommunpolitikerna. Anna Levin som är barnhälsovårdsöverläkare på Visby lasarett varnar för att allt fler barn riskerar att fara illa.

Anna Levin säger att redan idag får barnhälsovården och barnavårdscentralerna signaler från både föräldrar och personal på daghem som känner att de inte hinner med alla barns olika behov. Barn med olika diagnoser, som kanske klarat sig bra i en mindre grupp med mer personal, blir då ett problem, ofta på bekostnad av övriga barn.

Barnhälsovården konstaterar också att barn med olika diagnoser tex koncentrationsstörningar, har ökat, vilket kan bero på just förskolemiljön. När Gotlands kommun varslar över 100 barnskötare kan det få oanade följder och kosta både mer pengar och ökat lidande för barnen som inte får hjälp, säger Anna Levin.

Barnhälsovården reagerar också på att kommunen sparar samtidigt som man på nationell nivå tvärtom beslutat satsa på just att förebygga psykisk ohälsa hos barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".