Resenärer vill betala för bättre miljö

Om färjornas koldioxidutsläpp minskar är gotlänningarna beredda att betala fyra kronor mer per enkelresa. Fastlänningar kan tänka sig att betala åtta kronor mer, visar en undersökning från Rikstrafiken om vad resenärerna tycker är viktigast.

I somras och i höstas frågades ett antal färjeresenärer och flygresenärer ut om vad de prioriterar i trafiken.

Resultatet visar att gotlänningarna är beredda att betala fyra kronor mer per enkelresa med färjan om koldioxidutsläppen minskar, medan fastlänningarna kan tänka sig att betala dubbelt så mycket. Samtidigt är gotlänningarna mer intresserade än fastlänningar av att resan ska gå snabbt, och att den inte är för dyr.

Rikstrafiken har också frågat vilka hamnar resenärerna föredrar, och här har en majoritet av de som åker till Nynäshamn sagt att de i själva verket föredrar Stockholm. Men då har de nog inte tänkt på vilken tid det tar genom skärgården ända in till Stockholm, säger Erik Norlin.

Oskarshamn kvarstår som alternativ nummer ett på den södra linjen - även om en del sagt att Västervik vore bra. Oxelösund och Norrköping avfärdas däremot.

Undersökningen är en del i underlaget inför nästa upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista