Oenighet i beslut om Furillenbygge

Länsstyrelsen beslutade på fredagen ett göra undantag från strandskyddsbestämmelserna och tillåta Björn Ulvaeus bygge på Furillen. Men tjänstemännen på länsstyrelsen står inte bakom beslutet.

Det är landshövdingen Marianne Samuelsson som har beslutat om dispensen för bygget.

Naturvårdsverket har överklagat byggnadsnämndens beslut att ge bygglov för bygget. Orsaken är att området där Ulvaeus vill bygga är naturreservat, och det omfattas också av strandskydd och är klassat som riksintresse för friluftslivet.

Länsstyrelsens beslut på fredagen att ge dispens innebär att före detta Abba-medlemmen Björn Ulvaeus nu kan bygga sin studio med bostad på Furillen i Rute - om inte beslutet överklags till Miljödomstolen.

Landshövding Marianne Samuelsson motiverar beslutet med att det finns särskilda skäl att ge dispens från strandskyddet och hänvisar i övrigt till byggnadsnämndens beslut om byggnadslov.

Men juristerna vid länsstyrelsen har en annan uppfattning än landshövdingen. De har i sin granskning av ärendet kommit fram till att bygget inte kan undantas från strandskyddsbestämmelserna. De anser därför, liksom Naturvårdsverket, att byggnadslovet ska upphävas.

Juristerna påpekar bland annat att det här byggget ligger närmare stranden än andra hus på Furillen samt att de inte kan se några särskilda skäl till att ge undantag från strandskyddet.

Det här är andra gången som landshövdingen går emot tjänstemännen i ett strandskyddsärende. Förra gången handlade det om bygget av en restaurang på stranden vid Norderstrand i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista