Salmonellasmitta fanns i båtlaster

Den salmonellasmitta som drabbat lantmännens fabrik i Kilntehamn flera gånger i fjol fanns inte i fodret som producerats, utan i råmaterialet som används vid fodertillverkningen, säger fabrikschefen Gunnar Nilsson.
- Salmonellasmittan härrör från två olika båtlaster som var smittade vid hitkomsten och sanerades. Vi har också haft smitta på en intagsmagnet vid två tillfällen, säger Gunnar Nilsson. För att få bort smittan behandlas det smittade materialet med syra. Då ska salmonellabakterierna dö. Samma sak gäller om man upptäcker smitta på en magnet eller i fabriken. Det utsatta området tvättas ordentligt och spolas sen med syra. Råvarorna, som alltså varit det som varit smittat, kommer oftast från Brasilien, men eftersom det tar tid att få provsvaren placeras allt material i karantän tills man fått provsvar som säger att det inte är smittat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".